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dc.creatorMonteiro, Carla Roana Moraes
dc.date.accessioned2020-11-10T12:27:17Z-
dc.date.available2020-11-10T12:27:17Z-
dc.date.issued2017-11-24
dc.identifier.citationMONTEIRO, Carla Roana Moraes. Atividade antibacteriana da polpa de buriti (Mauritia flexuosa) frente à bactérias de importância em alimentos. 2017. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2017.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6711-
dc.description.abstractTypical of the Brazilian Amazon region belongs to the family Arecaceae buriti (Mauritia flexuosa) is a palm that also vegetates wet and wet regions of the North, Northeast and Brazilian Cerrado. They are of economic importance because they contain important substances for the food, cosmetic and pharmaceutical industries. It has in its fruits compounds with antimicrobial potential. The aim of this study was to evaluate the minimal inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration of Buriti extracts against five bacteria: (Salmonella enterica serotype Typhimurium ATCC 14028, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, and Bacillus cereus ATCC 14579). In the present work the buriti pulp was submitted to a technique of extraction divided in 15 extracts with different variables temperature, buriti concentration and ethanol content and performed in different stages such as agitation, centrifugation and lyophilization. The technique for determining the minimum inhibitory concentration (MIC) of dilution of antimicrobial agent used was recommended by the Clinical and Laboratory Standards Institute. This is determined by a small amount of substance necessary to inhibit growth of microorganism. It is concluded with this work that the concentration of buriti extract Mauritia flexuosa showed inhibition significantly reducing the growth of the tested bacteria. In this way, the use of buriti in the prolongation of shelf life of the foods becomes promising.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Tecnológica Federal do Paranápt_BR
dc.rightsopenAccesspt_BR
dc.subjectAgentes antiinfecciosospt_BR
dc.subjectAlimentos - Microbiologiapt_BR
dc.subjectBuritipt_BR
dc.subjectAnti-infective agentspt_BR
dc.subjectFood - Microbiologypt_BR
dc.titleAtividade antibacteriana da polpa de buriti (Mauritia flexuosa) frente à bactérias de importância em alimentospt_BR
dc.title.alternativeAntibacterial activity of buriti pulp (Mauritia flexuosa) against bacteria of importance in foodspt_BR
dc.typebachelorThesispt_BR
dc.description.resumoO Buriti (Mauritia flexuosa) é uma planta típica da região amazônica, regiões alagadas e úmidas do Norte, Nordeste e do Cerrado brasileiro, pertence à família Arecaceae, Apresenta importância econômica por conter substâncias importantes para indústria alimentícia, cosmética e farmacêutica. Possui em seus frutos compostos com potencial antimicrobiano. O objetivo deste estudo foi avaliar a concentração inibitória mínima e concentração bactericida mínima dos extratos de Buriti frente à cinco bactérias: (Salmonella enterica sorotipo Typhimurium ATCC 14028, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, e Bacillus cereus ATCC 14579). A polpa de buriti foi submetida à extração onde foram obtidos 15 extratos com variação na temperatura, concentração de buriti e teor de etanol, passando por etapas de agitação, centrifugação e liofilização. Para a determinação da concentração inibitória mínima (CIM) a metodologia seguiu o recomendado pelo Clinical and Laboratory Standards Institute. Os extratos de buriti mostraram inibição, diminuindo significativamente o crescimento das bactérias testadas. Desta forma, torna-se promissor o uso do buriti no prolongamento da vida de prateleira dos alimentos.pt_BR
dc.degree.localCampo Mourãopt_BR
dc.publisher.localCampo Mouraopt_BR
dc.contributor.advisor1Perdoncini, Márcia Regina Ferreira Geraldo
dc.contributor.advisor-co1Santos, Adriele Rodrigues dos
dc.contributor.referee1Perdoncini, Márcia Regina Ferreira Geraldo
dc.contributor.referee2Santos, Adriele Rodrigues dos
dc.contributor.referee3Santos, Idinea Fernandes dos
dc.contributor.referee4Rodrigues, Vanessa Carvalho
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentDepartamento Acadêmico de Alimentospt_BR
dc.publisher.programEngenharia de Alimentospt_BR
dc.publisher.initialsUTFPRpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::ENGENHARIA DE ALIMENTOSpt_BR
Aparece nas coleções:CM - Engenharia de Alimentos

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