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dc.creatorGondim, Isadora Oliveira-
dc.date.accessioned2024-07-23T14:35:38Z-
dc.date.available2024-07-23T14:35:38Z-
dc.date.issued2023-12-12-
dc.identifier.citationGONDIM, Isadora Oliveira. Estado da Arte da conservação de tecidos vegetais. 2024. Monografia (Especialização em Biologia Molecular) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2024.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/34151-
dc.description.abstractIn recent decades, the agricultural sector has grown significantly, leading to the need to preserve seeds and genetic material of plant origin. This is primarily to facilitate the transportation and exchange of these materials among genetic improvement programs. Additionally, the expansion of agricultural cultivation and livestock farming has intensified deforestation and the destruction of natural species, resulting in the extinction of plants. Considering this scenario, the objective of this work is to characterize the current situation, identify different techniques, research fronts, and how biotechnology is contributing to the genetic conservation of plants.To achieve the proposed objectives, a systematic review will be conducted, consulting the Web of Science database, along with the examination of technical documents from institutions such as the Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa), primarily for the construction of the theoretical framework. Initially, using the descriptors "Seed Bank" and "Tissue Preservation," a search was conducted in the Web of Science database, resulting in 43 studies, of which 9 were considered for the construction of the systematic review. The peak of publications on this topic was observed in 2020, indicating irregular growth. Regarding countries with the most publications, the United States leads with 17 (40.48%) publications, followed by Iran with five (11.90%), and England and Italy with four articles (9.52%) each.Cryopreservation and seed preservation play a fundamental role in conserving the genetic diversity of plants and global food security. Over the decades, these techniques have advanced significantly, allowing for the long-term storage of valuable seeds from a wide variety of species. The importance of these practices cannot be underestimated as they offer a series of crucial benefits for humanity and the environment.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Tecnológica Federal do Paranápt_BR
dc.rightsopenAccesspt_BR
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/*
dc.subjectGermoplasma vegetal - Recursospt_BR
dc.subjectTecidos vegetaispt_BR
dc.subjectBiotecnologia vegetalpt_BR
dc.subjectGermoplasm resources, Plantpt_BR
dc.subjectPlant cells and tissuespt_BR
dc.subjectPlant biotechnologypt_BR
dc.titleEstado da Arte da conservação de tecidos vegetaispt_BR
dc.title.alternativeState-Of-The-Art of plant tissue conservationpt_BR
dc.typespecializationThesispt_BR
dc.description.resumoNas últimas décadas o setor da agropecuária cresceu muito, surgindo a necessidade de preservar o material genético vegetal, principalmente para facilitar o processo de transporte e intercâmbio entre os programas de melhoramento genético. Além disso, a expansão do cultivo agrícola e da pecuária intensificou o desmatamento e a extinção de espécies nativas. Deste modo, o objetivo desse trabalho é caracterizar o cenário atual, identificar as diferentes técnicas, frentes de pesquisa e como a biotecnologia está contribuindo com a conservação genética de vegetais. Para realização do que foi proposto utilizou-se os descritores <Seed Ban= e <Tissue Preservation=, para a busca na base de dados Web of Science, resultando em 43 trabalhos, 9 destes foram considerados para construção da revisão sistemática. O maior número de publicações com essa temática foi apresentado em 2020. Em relação aos países com mais publicações, os Estados Unidos está em primeiro lugar com 17 (40,48%) publicações, seguido por Irã com cinco (11,90%), Inglaterra e Itália, ambos com quatro artigos (9,52¨%), o Brasil ocupa o quinto lugar com três artigos (7,14%). A criopreservação foi a técnica que apresentou maior tendência nos estudos recentes, embora a conservação via sementes também seja muito utilizada. A conservação do material genético de vegetais desempenha um papel fundamental na manutenção da diversidade genética e desempenha importante papel na segurança alimentar global.pt_BR
dc.degree.localDois Vizinhospt_BR
dc.publisher.localDois Vizinhospt_BR
dc.contributor.advisor1Wendt, Simone Neumann-
dc.contributor.referee1Ferrari, Fernanda-
dc.contributor.referee1Ferrari, Fernanda-
dc.contributor.referee2Macedo, Luciano Medina-
dc.contributor.referee2Macedo, Luciano Medina-
dc.contributor.referee3Wendt, Simone Neumann-
dc.contributor.referee3Wendt, Simone Neumann-
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.programEspecialização em Biologia Molecularpt_BR
dc.publisher.initialsUTFPRpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::BIOQUIMICA::BIOLOGIA MOLECULARpt_BR
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