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Título: Microrganismos na composição de couro sustentável: revisão sistemática aplicando o Methodi Ordinatio
Título(s) alternativo(s): Microorganisms in the composition of sustainable leather: systematic review applying the Methodi Ordinatio
Autor(es): Tavares, Rafael Luz
Orientador(es): Hashimoto, Elisabete Hiromi
Palavras-chave: Couros - Indústria
Impacto ambiental
Sustentabilidade
Microbiologia industrial
Leather industry and trade
Environmental impact statements
Sustainability
Industrial microbiology
Data do documento: 6-Fev-2025
Editor: Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Câmpus: Ponta Grossa
Citação: TAVARES, Rafael Luz. Microrganismos na composição de couro sustentável: revisão sistemática aplicando o Methodi Ordinatio. 2025. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Bioprocessos e Biotecnologia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2025.
Resumo: A produção de couro tradicional gera impactos ambientais significativos, incluindo altas emissões de carbono, poluição química e consumo excessivo de água. Em busca de alternativas mais sustentáveis, este teve como objetivo realizar uma revisão sistemática acerca do uso de microrganismos, como fungos e bactérias, para produzir materiais semelhantes ao couro. A revisão pelo Methodi Ordinatio foi conduzida através da busca de artigos nas bases de dados Science Direct, Scopus e Web of Science, com as seguintes palavras chaves: leather AND mycelium, leather AND fungi, leather AND fungal, leather AND microorganism, leather AND yeast, leather AND bacteria, leather AND bacterial e leather AND algae. A filtração e seleção por leitura de título e resumo resultou em uma lista de 17 artigos para leitura sistemática. Os dados obtidos na literatura indicam que alguns biomateriais com fungos alcançaram resistências à tração dentro do valor do couro tradicional de 8 a 39,5 MPa. Exemplos incluem Schizophyllum commune, com resistência de 11,1 MPa, e Trametes versicolor, cultivado em tecido de feltro e caldo, com resistência de 12,31 MPa. Além disso, Fomitopsis fraxinea, cultivado em serragem de carvalho com farelo de arroz, e Rhizopus delemar, que utiliza resíduos de pão, atingiram resistências à tração de 7,21 MPa e 7,1 MPa, respectivamente. Por outro lado, bactéria Acetobacter xylinum, cultivada em água de coco enriquecida com sacarose e ureia, apresentou resistência à tração de 14,74 MPa quando combinada com taninos vegetais, reticulada com óleos oxidativos e plastificada com glicerol. Os dados da literatura demonstram o grande potencial de materiais como micélio e celulose bacteriana para oferecer soluções éticas e sustentáveis, alinhadas às crescentes demandas de uma sociedade mais consciente e comprometida com a preservação ambiental.
Abstract: Traditional leather production generates significant environmental impacts, including high carbon emissions, chemical pollution and excessive water consumption. In search of more sustainable alternatives, this aimed to carry out a systematic review on the use of microorganisms, such as fungi and bacteria, to produce materials similar to leather. The review by Methodi Ordinatio was conducted by searching for articles in the Science Direct, Scopus and Web of Science databases, with the following keywords: leather AND mycelium, leather AND fungi, leather AND fungal, leather AND microorganism, leather AND yeast, leather AND bacteria, leather AND bacterial and leather AND algae. Filtering and selection by reading the title and abstract resulted in a list of 17 articles for systematic reading. Data obtained in the literature indicate that some biomaterials with fungi achieved tensile strength within the value of traditional leather of 8 to 39.5 MPa. Examples include Schizophyllum commune, with a strength of 11.1 MPa, and Trametes versicolor, grown on felt fabric and broth, with a strength of 12.31 MPa. Furthermore, Fomitopsis fraxinea, grown in oak sawdust with rice bran, and Rhizopus delemar, which uses bread waste, achieved tensile strengths of 7.21 MPa and 7.1 MPa, respectively. On the other hand, Acetobacter xylinum bacteria, cultivated in coconut water enriched with sucrose and urea, showed a tensile strength of 14.74 MPa when combined with vegetable tannins, cross-linked with oxidative oils and plasticized with glycerol. Data from the literature demonstrate the great potential of materials such as mycelium and bacterial cellulose to offer ethical and sustainable solutions, aligned with the growing demands of a more conscious society committed to environmental preservation.
URI: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/37365
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